برای شنیدن صدای این مصاحبه، اینجار را کلیک کنید
شاهرخ بهزادی: مهرداد عبدی، مدیر مرکز “دیسپچینگ” مجتمع گاز پارس جنوبی، گفته که با گذشت ١٢سال از آغاز بهرهبرداری از اولین فاز پارس جنوبی تاکنون، ایران از محل استخراج و پالایش گاز طبیعی و ۵ محصول استراتژیک دیگر این میدان مشترک گازی، بیش از ٣٤٠ میلیارد دلار درآمد کسب کرده است. ژاله وفا، اقتصاددان در حوزه نفت و گاز میگوید که با بیکفایتی در مدیریت اقتصادی کشور، طی ١٨سال گذشته برداشت قطر از این میدان مشترک گازی ١۵برابر ایران بوده است.
“مهرداد عبدی”، در گفتگو با خبرگزاری “مهر” اعلام کرده است که که ارزش تولیدات پارس جنوبی میتواند با درآمدهای صادرات نفت ایران در طول این مدت برابری کند. او راجع به تأخیرات در اجرای پروژههای گاز پارس جنوبی و خساراتی که این تأخیرات تاکنون متوجه ایران ساختهاند، چیزی نگفته است.
مهرداد عبدی درباره آخرین وضعیت تولید و فرآورش گاز طبیعی و ۶ محصول اصلی گاز در پالایشگاههای پارس جنوبی در طول ۱۳ سال گذشته تاکنون، گفته: «در طول این مدت بیش از ۵۷۷ میلیارد متر مکعب گاز شیرین و پالایش شده در پالایشگاه های پارس جنوبی تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه شد.»
او گفته، طی این مدت بیش از یک میلیارد بشکه میعانات گازی در پالایشگاههای پارس جنوبی تولید و به بازارهای جهانی و یا واحدهای پالایشی داخلی صادر شده است؛ همچنین در این مدت بالغ بر ۲ میلیون و ۹۳۲ هزار تن گوگرد در پالایشگاههای پارس جنوبی تولید و صادر شده است.
این مقام مسئول، همچنین گفته که میزان تولید گاز “اتان” بیش از ۶ میلیون و ۷۵۶هزار تن بوده است و تاکنون بیش از ۵ میلیون و ۵۷۰ هزار تن محصول گازی پروپان تولید و صادر شده است.
عبدی با اشاره به تولید و فرآورش بیش از ۳ میلیون و ۷۹۰هزار تن محصول گازی بوتان در پالایشگاههای پارس جنوبی، تأکید کرد: «در سال جاری هم با کاهش دوره تعمیرات اساسی، بیش از یک میلیارد دلار درآمد، بیشتر از محلِ افزایش تولید گاز طبیعی و سایر محصولات گازی، نصیب اقتصاد کشور شد.»
آقای عبدی به عنوان یک مقام مسئول در گاز پارس جنوبی، از تأخیر در اجرای پروژههای میدان گاز پارس جنوبی چیزی نگفته است که مشخص شود، در صورت اجرای به موقع پروژه های توسعه بهره برداری از میدان مشترک گاز جنوبی، درآمدهای ایران از محصولات این میدان بزرگ گازی میتوانسته چقدر باشد؟
او همچنین نگفته که چرا و به چه علت، پروژه های توسعه و بهره برداری فازهای مختلف میدان گاز پارس جنوبی که میتوانست درآمدی بیش از ۳ برابر آنچه او اعلام کرده است داشته باشد، با تأخیر روبرو شده.
اما بر حسب اتفاق، عزت الله اکبری، مدیر عامل شرکت ساخت و تهیه کالای نفت تهران، ما را در جریان یکی از مشکلات بزرگ اصلی در راه توسعه صنعت نفت و گاز کشور میگذارد؛ مشکلی که آقای عبدی از کنار آن میگذرد.
“عزت الله اکبری”، در گفتگو با خبرگزاری “ایلنا” گفته است: «ما بیش از ۱۰۰ سال است که نفت تولید میکنیم، اما همچنان در بسیاری کالاها محتاج غرب هستیم زیرا با بیتدبیری، خودمان کاری کردیم خیلی از کشورهایی که نفت ندارند سازنده تجهیزات صنعت نفت و تکنولوژی ساخت کالاهای مورد نیاز این صنعت شدند و ما همچنان باید هزاران میلیارد دلار بابت واردات کالاهای مورد نیاز هزینه کنیم.»
وی همچنین تأکید کرده است که «در کیفیت کالاهای ایرانی، استانداردهای ملی و بینالمللی باید رعایت شود و طبق گفته بیژن نامدارزنگنه، استاندارد آی پی آی IPI باید براساس استاندراد اِی پی آی API آمریکا باشد. او تأکید کرده که چون استاندارد آ پی آی API را به ما نمیدهند، لذا استاندارد جدیدی باید در کشور تعریف شده و به دستور وزیر نفت، اکنون گروهی روی آن کار میکنند.
***
در مورد درآمدهای اعلام شده دولت از مجتمع های گاز پارس جنوبی، صحت این آمارها، همچنین، خساراتی که ایران تا کنون به لحاظ تأخیر در توسعه و بهره برداری پروژه های گاز پارس جنوبی داشته با خانم ژاله وفا، به گفتگو نشسته ایم: